رفع فیلترینگ اینستاگرام و واتس اپ / امیدی که هر روز کم رنگ تر می شود

رفع فیلترینگ اینستاگرام و واتس اپ/ امیدی که هر روز کم رنگ تر می شود

از یک سال و نیم پیش که بحث طرح صیانت به میان آمد و هر روز جدی تر می شد، کارشناسان از نگرانی های خود در این رابطه و مسدود شدن دسترسی کاربران به شبکه های اجتماعی خبر می دادند اما طراحان این طرح و وزارت ارتباطات این موضوع را تکذیب می کردند. اما در ادامه با مخالفت های شدیدی که بر علیه این طرح وجود داشت، این طرح از دستور کار مجلس تقریبا کنار گذاشته شد ولی همزمان به صورت زیر پوستی محدودیت هایی بر علیه شبکه های اجتماعی مثل کاهش پهنای باند اعمال می شد و کارشناسان از این موضوع اعلام نگرانی هایی کردند. در این مورد نیز وزارت ارتباطات باز هم تکذیب کردند.

روال به همین منوال ادامه داشت تا اینکه در یک ماهه گذشته به دلیل اتفاقات افتاده موج جدیدی از فیلترینگ در کشور آغاز شد و اینستاگرام و واتس اپ نیز از این قائده مستثنی نشدند. حتی بازی های آنلاین نیز از تیغ فیلترینگ در امان نبودند. در ابتدا تصور نمی شد که فیلترینگ این دو اپ متا تا این حد ادامه دار باشد یا اینکه کسی به یلترینگ دائمی فکر کند. اما اظهار نظرهای ضد و نقیض مسوولان در این رابطه ابهام ها را پر رنگ تر کرد.

وزیر ارتباطات در تاریخ 6 مهر ماه در پاسخ به اینکه آیا این دو پلتفرم رفع فیلتر خواهند شد یا نه اینگونه پاسخ داد:

همانطور که قبلا هم مراجع ذیصلاح گفتند، برخی پلتفرم های بعضا آمریکایی بستری برای اعتراضات شده بودند که محدودیت هایی بر آن ها اعمال شده است. تا وقتی این پلتفرم ها موجب آسیب به کشور شود، محدودیت ها ادامه پیدا می کند.

زارع پور وزیر ارتباطات

وی در بخشی از سخنان خود نیز به مردم توصیه کرد تا کسب و کار خود را روی پلتفرم هایی که به قوانین جمهوری اسلامی پایبند نیستند، برنامه ریزی نکنند. چند روز بعد نیز زارع پور در اظهاراتی دیگر گفت تصمیم گیری در رابطه با رفع محدودیت اینستاگرام و واتس اپ به تصمیم مراجع ذیصلاح و تغییر رفتار این دو اپلیکیشن بستگی دارد.

بخوانید  بررسی گلکسی بوک پرو و پرو 360

چنین صحبت هایی امید برای رفع محدودیت های این دو شبکه اجتماعی را کم رنگ تر کرد اما با این حال همچنان کور سویی امید وجود داشت و حتی در یکی از شب ها برخی از کاربران قادر به استفاده از واتساپ شدند که بیشتر به نظر می رسید اختلال در فیلترینگ بود. بعد از اظهار نظرهای متعدد، وزارت ارتباطات و مسوولان دیگر در مورد فیلترینگ این دو اپلیکیشن سکوت اختیار کردند تا اینکه برخی از اپ ها و سایت های فیلتر شده مثل اسکایپ، لینکدین اپ استوری و گوگل ادز رفع فیلتر شدند و این گمانه زنی را مطرح کرد به زودی واتس اپ و اینستاگرام نیز رفع فیلتر می شوند.

با گذشت زمان برخی از نمایندگان مجلس اظهاراتی در رابطه با نقض قوانین توسط دو شبکه اجتماعی فیلتر شده داشتند که کاربران را برای رفع محدودیت ها دل سرد تر می کرد. صریح ترین موضع گیری های مقامات اما می رسد به موضع گیری های بهروز محبی نماینده سبزوار و سردار جلالی رییس پدافند غیر عامل؛

صریحا می گویم که قطعا اینستاگرام و واتس اپ رفع فیلتر نخواهند شد چون توسط دشمن اداره می شوند.

بهروز محبی

تشخیص اولیه شورای امنیت این است که اینستاگرام و واتس اپ مخل امنیت هستند./ شرط رفع فیلتر داشتن نمایندگی در کشور است.

رییس پدافند غیر عامل

این صحبت ها را می توان مهر تایید بر فیلترینگ دائمی این دو پلتفرم تلقی کرد. موضوعی که در بین صحبت های مقامات در این زمینه مشهود است، داشتن نمایندگی در داخل کشور است که امری بسیار دور به نظر می رسد و شبکه های اجتماعی نیز احتمالا هیچگاه راضی به قبول شرط مقامات ایران نشوند.

بخوانید  تلاش ساترا برای تعلیق پلتفرم های آنلاین شبکه نمایش خانگی (VOD)

در این مدت مدافعان سفت و سخت طرح صیانت نیز بیکار ننشستند و اقدام به برگزاری پویش ها، کارزارها و پیشنهاداتی به دولت شدند و خواستار ادامه فیلترینگ اینستاگرام و واتس اپ بودند. استدلال برخی از مدافعان فیلترینگ نیز این است که با ادامه این روند اقبال به سمت شبکه های اجتماعی داخلی بیشتر می شود؛ چیزی کارشناسان اعتقاد دارند نه با فیلترینگ و بستن شبکه های اجتماعی خارجی بلکه با اعتماد سازی این امر امکان پذیر است. شورای هماهنگی گروه های فرهنگی حوزه علمیه قم نیز با رفع فیلتر اینستاگرام و واتس اپ مخالفت خود را اعلام کرد و با ارسال نامه ای به رییس جمهور سید ابراهیم رییسی خواستار این شدند تا اینستاگرام و تلگرام و واتس اپ برای همیشه مسدود شوند.

مخالفان فیلترینگ نیز استدلال ها خود را دارند و معتقدند ادامه این روند باعث ضربات شدیدی به اقتصاد دیجیتال و کسب و کارهای مجازی می شود روزانه ملیارها تومان ضرر مالی متوجه کسب و کارهای اینتی می کند و از طرفی نیز معتقدند فیلترینگ نه تنها کمکی به شبکه های اجتماعی بومی نمی کند بلکه نتیجه عکس نیز دارد ( کما اینکه آمار چند روز پیش که منتشر شد نشان از مهاجرات بیش از پیش کاربران به سمت تلگرام داشت ). البته در این بین معاون وزیر صمت در اظهار نظر عجیب آمار سهم فروشندگان اینستاگرامی از اقتصاد دیجیتال را تنها 3 درصد اعلام کرد که واکنش های بسیاری را به دنبال داشت.

باید دید در شرایطی که بسیاری از کسب و کارهای مجازی خصوصا افراد فعال در اینستاگرام از فیلترینگ متضرر شده اند، همچنان فیلترینگ اینستاگرام و واتس اپ همچنان ادامه دار خواهد بود یا اینکه …..

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز مشخص شده اند *

ارسال دیدگاه